Inhoud © HansN Photo

PHOTO HansN

Van jongs af mag ik kijken. Tijdens mijn leven mag ik leren zien!

Over mij....... HansN?

HansN staat voor Hans Nijenhuis, geboren in Amsterdam in 1951. Vanaf mijn 15 ͤ ben ik in de weer met een camera, dat serieus werd met de aanschaf van een spiegelreflexcamera. Landschapsfotografie en macro hadden toen mijn voorkeur. Deze hobby kwam enigszins tot stilstand toen het gezinsleven prioriteit had zowel financieel als qua tijd. In 2003 begon voor mij het digitale fotograferen. Een Fuji Finepix 3000 werd na slechts een paar maanden opgevolgd door een Fuji Finepix 9500 en fotograferen in RAW. De foto’s werden in PaintShop Pro (PSP) tot leven gebracht. De wens van fotograferen met een digitale spiegelreflexcamera werd ook niet lang daarna ingelost en ging ik fotograferen met Pentax. Tegelijk met deze aanschaf werd ook de workflow aangepast door RAW te verwerken in Adobe Camera Raw (ACR), terwijl de finishing touch in PSP bleef plaatsvinden.

Het destijds aangeschafte glaswerk is in de loop der jaren vervangen door lichtsterkere lenzen. Het merendeel van Sigma. Daarnaast zijn er een aantal reportage/opzetflitsers bijgekomen en andere randapparatuur. Naast macro- en landschapsfotografie is architectuurfotografie en industriële vormgeving mij gaan interesseren. De laatste jaren trekt portrefotografie nogal mijn aandacht.


Vandaag de dag fotografeer ik met de Pentax K1 II, een fullframe camera die sterk ondergewaardeerd wordt. ACR is nog steeds mijn RAWontwikkelaar en PSP (en soms PS) komen nauwelijks aan bod.

Door de jaren heen blijft fotograferen helemaal mijn ding en beleef ik veel plezier daar aan, zeker als ik met een paar fotovrienden op stap kan…..

                                                                                    HansN

Uitrusting en zo....... (Of: De Bodemloze Put)

Serieus beginnen met fotograferen is het openen van een bodemloze put. Ik fotografeer met Pentax. De K-1  II is een fullframe body en prettig in gebruik. Lenzen komen uit het huis van Pentax en vooral Sigma. Bij mijn keuze let ik vooral op lichtsterkte. Verder in gebruik een drietal opzetflitsers en transceivers. Lichtvormers, statieven, tassen..... etc. Het hoort er allemaal bij. Als RAW-converter gebruik ik ACR of AfterShot Pro en PaintShop Pro voor het finetunen. Dat laatste probeer ik tot het minimum te beperken. En de toekomst? Er blijven altijd wensen. Een studiootje met flitslampen etc., etc........ Kortom: de put kan nog niet dicht!


 

 HansN Photo en de wereld......

Eind 2006 zag een nieuw fotoforum het licht: D-Dig. Op dit forum kon je terecht met alles op fotogebied. Strikte regel was om vriendelijk met elkaar om te gaan. In de loop der jaren werden de leden steeds spaarzamer met het posten van foto’s commentaar etc. FaceBook raakte steeds meer in de gratie en wat was er nu gemakkelijker als “liken”? Noodgedwongen werd dit forum opgeheven, maar niet nadat het een eigen FB-account had gekregen. Foto’s die geplaatst worden, worden soms niet altijd alleen maar geliked, maar soms van commentaar voorzien. Maar er zijn genoeg leden die met nostalgische gevoelens terugdenken aan het aloude D-Dig! Indien ik er aanleiding voor zie, schuw ik commentaar niet. Dat geldt niet alleen voor FB, maar ook voor Instagram…….


Pentax Corel (PSP) Cactus